Home » Ενημέρωση » WIEBE ELSINGA Στη Θεσσαλονίκη ο «γκουρού» των «έξυπνων γυαλιών» της Google

WIEBE ELSINGA Στη Θεσσαλονίκη ο «γκουρού» των «έξυπνων γυαλιών» της Google

google-glassesΗ οικονομία των εφαρμογών (apps) όχι μόνο δεν έχει κορεστεί αλλά επεκτείνεται -πέραν των κινητών τηλεφώνων- σε συσκευές καθημερινής χρήσης, όπως γυαλιά, ρολόγια και τηλεοράσεις.

Συνέντευξη στη Σοφία Χριστοφορίδου

Γι’ αυτές τις νέες προοπτικές -και, ειδικότερα, για τη νέα συσκευή της Google «Google Glass» – θα μιλήσει ο κ. Wiebe Elsinga στην 79η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), καλεσμένος της ομάδας προγραμματιστών με εργαλεία του Google (Google Developers Group Thessaloniki).
Ο κ. Elsinga είναι Google Glass explorer και επιχειρηματίας στον χώρο των τεχνολογιών πληροφορικής. Ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεται «EnterpreNerd» -από τις λέξεις «entrepreneur» («επιχειρηματίας») και «nerd» («σπασίκλας», με την έννοια της απόλυτης προσήλωσης σ’ έναν τομέα). Ασχολείται κυρίως με προγραμματισμό εφαρμογών για κινητά, ενώ ψάχνει διαρκώς τρόπους, ώστε να βελτιώσει την ποιότητα των εφαρμογών κατά την επεξεργασία τους.
Είναι ομιλητής σε τεχνικά συνέδρια παγκοσμίως και συνιδρυτής του Google Developers Group Dutch Android User Group και του Mobile Technical Lead στο ItudeMobile. Ο κ. Elsinga θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα μιλήσει για τις νέες προοπτικές δημιουργίας εφαρμογών για κινητές συσκευές -και ειδικά για τα Google Glass, μια κινητή συσκευή που φοριέται όπως τα γυαλιά οράσεως αλλά λειτουργεί ως υπολογιστής, προσφέροντας επαυξημένη εμπειρία της πραγματικότητας. Η «ΜτΚ» μίλησε μαζί του:

Πιστεύετε ότι η οικονομία των εφαρμογών για κινητές συσκευές (apps) θα συνεχίσει να επεκτείνεται με τους ίδιους ρυθμούς; Ποιες είναι οι προοπτικές του κλάδου;
Η οικονομία των εφαρμογών (app economy) απέχει πολύ από το να θεωρείται κορεσμένη. Μπορεί οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές να είναι εξοικειωμένοι με εφαρμογές που λειτουργούν σε κινητά τηλέφωνα ή ταμπλέτες, η χρήση τους ωστόσο δεν θα περιοριστεί μόνο σ’ αυτές τις συσκευές: γυαλιά, ρολόγια, τηλεοράσεις και αυτοκίνητα θα περιλαμβάνουν εφαρμογές (apps), παρέχοντας στον χρήστη ακόμη περισσότερους τρόπους, ώστε να είναι δικτυωμένος. (connected).

Τι είναι τα γυαλιά (Google Glass) και η πλατφόρμα τηλεόρασης της Google; Πώς νομίζετε ότι θα επηρεάσουν την αγορά κινητών συσκευών;
Τα Google Glass είναι μια κινητή συσκευή που δημιούργησε η Google, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καθημερινή βάση. Μοιάζουν με κανονικά γυαλιά οράσεως, έχουν ωστόσο ενσωματωμένα ηλεκτρονικά στοιχεία, ένα μικρόφωνο και μια κάμερα. Στον σκελετό στηρίζεται μια μικρή οθόνη, ώστε ο χρήστης να έχει την απόλυτη εμπειρία. Είναι εύκολο να τραβήξει κάποιος φωτογραφία ή βίντεο, επειδή ο χρήστης ελέγχει τη συσκευή είτε με φωνητικές εντολές είτε με χειρονομίες.
Η Google αναπτύσσει, επίσης, μια πλατφόρμα «έξυπνης» τηλεόρασης, που επεκτείνει την εμπειρία θέασης από το κινητό τηλέφωνο ή την ταμπλέτα στη μεγάλη οθόνη, στέλνοντας ένα βίντεο YouTube ή φωτογραφίες από το τηλέφωνο στην τηλεόραση. Σ’ αυτήν τη νέα, εξελιγμένη τηλεόραση ο χρήστης θα μπορεί να παίζει τα αγαπημένα του ηλεκτρονικά παιχνίδια σε λογισμικό Android, στην οθόνη της τηλεόρασης.

Είστε εκ των ιδρυτών τού Google Developers Group Dutch Android User Group. Πώς λειτουργούν αυτές οι ομάδες και πώς μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός «οικοσυστήματος» νέας επιχειρηματικότητας;
Τα Google Developer Groups είναι ανοικτά γκρουπ, τα οποία λειτουργούν χάρη σε εθελοντές. Αυτές οι ομάδες διοργανώνουν συναντήσεις μεταξύ προγραμματιστών, που δουλεύουν κυρίως με τεχνολογίες τής Google. Σ’ αυτές τις συναντήσεις, που κατά κανόνα είναι ανοιχτές και δωρεάν, οι προγραμματιστές εξοικειώνονται με τα εργαλεία τής Google, βελτιώνουν τις δεξιότητές τους και διευρύνουν τους ορίζοντές τους.
Τέτοιου είδους events δικτυώνουν τους προγραμματιστές, δίνουν το έναυσμα ώστε να προκύψουν νέες ιδέες για νέα προϊόντα και οδηγούν, εν τέλει, στην ενίσχυση του «οικοσυστήματος». Η διάχυση της γνώσης αποτελεί τον καταλύτη για την καινοτομία. Για τον λόγο αυτόν, η Google υποστηρίζει αυτές τις ομάδες και προσπαθεί να βελτιώνει τη λειτουργία τους.

Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο προγραμματιστή που έχει μια καλή ιδέα;
Να είναι τολμηρός και να μη φοβηθεί την αποτυχία. Δεν θα μάθεις ποτέ αν η ιδέα σου είναι πραγματικά καλή, εάν δεν τη δοκιμάσεις στην πράξη.

Τι πρέπει να κάνει (ή να μην κάνει) κάποιος στη διαδικασία από τη σύλληψη μιας ιδέας μέχρι την εφαρμογή της και την εμπορική της εκμετάλλευση;
Δεν θα πρέπει να φοβάται να ζητά τη γνώμη των άλλων για την ιδέα του, ακόμη κι αν η κριτική είναι αυστηρή. Να χρησιμοποιεί το συλλογικό δυναμικό των κοινοτήτων, όπως η G+ ή τα GDGs, γιατί εκεί θα βρει ανθρώπους που μπορούν και θέλουν να βοηθήσουν. Να μη σταματά την έρευνα για τη βελτίωση της ιδέας του, επειδή μόνον ο ουρανός είναι το όριο. Και, τέλος, να στοχεύει στο κατάλληλο ακροατήριο για την παρουσίαση της ιδέας του -από αυτό μπορεί να κριθεί η επιτυχία ή η αποτυχία της (σ.σ.: όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στα Αγγλικά, «they can make or break your idea»).

πηγή: www.makthes.gr