Home » Ενημέρωση » Τράπεζα bitcoin

Τράπεζα bitcoin

bitcoinΑγοράζεις, πουλάς, εμβάζεις, καταστρέφεις και φυλάς σε θησαυροφυλάκιο τα bitcoin, που αποκτάς εικονικά, χάρη σε έναν ειδικό υπολογιστή – χρυσοθήρα. Τώρα , θα μπορείς και να τα «καταθέτεις» καθώς , μια υπηρεσία για αποθήκευση καταθέσεων στο ψηφιακό νόμισμα, bitcoin, ξεκίνησε τη λειτουργία της στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, το Elliptic Vault χρησιμοποιεί τεχνικές «deep cold storage», όπου κωδικοποιημένα «κλειδιά» για bitcoins αποθηκεύονται σε servers οι οποίοι βρίσκονται σε ασφαλές σημείο και είναι αποκομμένοι από το Διαδίκτυο. Υπάρχουν πολλαπλά αντίγραφα των «κλειδιών», που προστατεύονται τόσο από ψηφιακά, όσο και από «φυσικά» συστήματα προστασίας. Στα εν λόγω αντίγραφα έχουν πρόσβαση μόνο ανώτερα στελέχη της εταιρείας. Οι δημιουργοί του ισχυρίζονται πως πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτιά, με στόχο την παροχή ασφαλείας στους κατόχους bitcoins.

Σημειώνεται ότι τα online «πορτοφόλια» που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση bitcoins θεωρούνται όλο και λιγότερο ασφαλή, καθώς είναι τρωτά σε κυβερνοεπιθέσεις ενώ πολλοί χρήστες έχουν αναφέρει περιστατικά όπου χάθηκαν κατά λάθος τεράστια ποσά Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του Τζέιμς Χάουελς, ο οποίος πέταξε έναν σκληρό δίσκο στον οποίο είχε ξεχάσει ότι υπήρχαν από παλιά αποθηκευμένα bitcoins αξίας (σήμερα) εκατομμυρίων δολαρίων.

Δεν υπάρχει τρόπος ανάκτησης κλεμμένων bitcoins, ενώ οι συναλλαγές είναι μη αναστρέψιμες. Επίσης δεν υπάρχει κάποιος τρόπος ασφάλισής τους, όπως θα συνέβαινε σε μία «συμβατική» τράπεζα με κανονικά λεφτά.

Η αξία ενός bitcoin πήρε εκρηκτικές διαστάσεις τα περασμένα χρόνια. Πριν από ένα χρόνο ένα bitcoin κόστιζε περί τα 10 ευρώ, σήμερα γύρω στα 600 ευρώ. Με την άνοδο της τιμής του αυξήθηκε και η ζήτηση για ηλεκτρονικούς υπολογιστές – χρυσοθήρες. Η σουηδική εταιρεία KnCMiner κάνει χρυσές δουλειές σύμφωνα με τον υπεύθυνο Αλεξάντερ Λόουν. «Μέσα σε 3 μέρες πουλήσαμε όλα τα κομμάτια για 9.995 δολάρια το ένα, συν ΦΠΑ», λέει. Που σημαίνει 24 εκατομμύρια δολάρια σε λίγες μέρες για μια εταιρεία με ζωή μόνο 8 μηνών.

Αλλά για να αντιληφθούμε τί ακριβώς ψάχνουν οι υπολογιστές – χρυσοθήρες, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τί ακριβώς είναι το bitcoin. Ο Όλιβερ Φλασκέμφερ, είναι χρήστης της bitcoin.de, μιας εμπορικής πλατφόρμας για το διαδικτυακό νόμισμα και μας εξηγεί: «Πρόκειται τελικά για μια προσπάθεια απόκτησης ενός διαδικτυακού νομίσματος, που δεν χειραγωγείται από τους ανθρώπους, αλλά βασίζεται σε έναν μαθηματικό αλγόριθμο που διαφυλάσσει αξίες και χρησιμοποιείται ως μέσο πληρωμών».

Αυτός ο μαθηματικός αλγόριθμος βρίσκεται στον αντίποδα του κόσμου των τραπεζών και των υπουργών Οικονομικών, οι οποίοι, όταν υπάρχει ανάγκη κόβουν χρήμα προκαλώντας πληθωρισμό, είτε για να χρηματοδοτήσουν έναν πόλεμο ή για να σώσουν τράπεζες. Στο λογισμικό του bitcoin έχουν όλα προβλεφθεί, κανείς δεν μπορεί να τα επηρεάσει, ούτε μπορεί να αυξήσει τον όγκο των bitcoin. Σήμερα κυκλοφορούν γύρω στα 12 εκ. σε δέκα χρόνια θα είναι 20 εκ. Ο όγκος θα αυξηθεί λίγο ακόμη με ανώτατο όριο τα 21 εκ. bitcoin, το 2140.

Και επειδή πρόκειται για μια ανακάλυψη στον αιώνα του ίντερνετ, τα εμβάσματα μέσω του διαδικτύου είναι σαν ένα παιγνίδι για παιδιά. Σε μερικά λεπτά οι χρήστες μπορούν να στείλουν τα χρήματά τους σε ένα εικονικό χρηματιστήριο χωρίς την παρέμβαση τράπεζας και χωρίς κανένα κόστος. Και εδώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, που εξασφαλίζουν ότι τα περίπου 100.000 εμβάσματα την ημέρα γίνονται με τον σωστό τρόπο, όπως διαβεβαιώνει ο Αλεξάντερ Λόουν από την εταιρεία KnCMiner.

«Κάθε bitcoin περιέχει έναν αναλυτικό κατάλογο όλων των συναλλαγών από την δημιουργία του. Το κομπιούτερ διασφαλίζει ότι είναι πάντα ολοκληρωμένος, επικαιροποιημένος και τον τοποθετεί σε μπλοκ με άλλες συναλλαγές. Όποιος βρει έναν μπλοκ συναλλαγών και το ακυρώνει, παίρνει ως ανταμοιβή 25 bitcoin. Στην αρχή ήταν 50, κάθε τέσσερα χρόνια μειώνεται στο μισό».

Για να αποκτήσει κάποιος τα πρώτα bitcoin, θα χρειαστεί μια διαδικτυακή διεύθυνση, όπου μπορεί κανείς να έχει το «πορτοφόλι» του και να έχει πρόσβαση σε αυτό όποτε θέλει. Ένας άλλος τρόπος είναι η αγορά από υπηρεσίες αγοραπωλησιών που υπάρχουν. Και βέβαια μέσα από τη διαδικασία mining, του ειδικού υπολογιστή, ο οποίος ανάλογα με τις δυνατότητές του, μπορεί να παράξει bitcoin. Τελευταία στο Λονδίνο δημιουργήθηκε και θησαυροφυλάκιο για bitcoin.

πηγή: www.paratiritis.gr